Samstag, 1. August 2015

Cunoasterea ... perceptiei       Cele mai importante legi in ştiinţă sint Legea conservării masei şi Legea conservării energiei. Dacă se admite trecerea de la masă la energie şi de la energie la masă, atunci desigur ori energia poate fi privită ca o formă a materiei, ori materia ca o formă a energiei, dar principiul conservării rămine inca valabil. . Materia poate fi schimbată in starea ei, dar nu poate fi creată sau distrusă.
  
    Atunci cand vorbim despre lume, noi vorbim despre cunostintele noastre despre lume si nu despre lumea ca atare. Prin urmare, avem in vedere o imagine conceptuala a ei. 

    Fotonii reflectaţi de o floare ating mai întâi ochiul, unde sunt transformaţi într-un tipar care este trimis către cortexul vizual primar. Acolo este recunoscută forma aproximativă a florii, iar acest tipar este trimis către o regiune superioară, unde este recunoscută culoarea, apoi către o zonă superioară acesteia, unde se găsesc informaţii despre floare şi cunoştinţe referitoare la respectiva specie. Datele parcurg un traseu ascendent, pornind de la zonele de bază (simţurile) şi ajungând la cele mai sofisticate regiuni ale creierului. Astfel, ceea ce vedem nu este neapărat ceea ce percepem, pentru că imaginea pe care o vedem depinde foarte mult de experienţa acumulată de-a lungul vieţii, ce stă la baza contextului în care intepretăm datele percepute de simţuri. Noi credem că imaginile, sunetele şi percepţiile tactile din lumea exterioară constituie realitatea, dar de fapt, creierul construieşte ceea ce percepe pe baza experienţelor din trecut. 
Ochii pot capta intervalul limitat între aproximativ (5•1014÷1015)Hz sau în lungimi de undă (300÷700) nanometrii. Frecvenţa însemnă sunet. Aşadar fiecare obiect ce vibrează emite şi un sunet, imperceptibil pentru urechile noastre dacă nu se află în gama 15-20.000 Hz. De aici rezulta nu numai cat de limitati suntem ci si ce usor pot fi dusi in eroare  receptorii in care avem deplina incredere ca ne releva realitatea inconjuratoare.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen