Montag, 28. September 2015

Cunoasterea ... spirituala

     In lume sunt 2,18 miliarde de crestini de toate varstele (circa o treime a populatiei globului) raspanditi în peste 200 de tari. Catolicii sunt 50,1% (1,1 miliarde), protestantii (inclusi fiind si anglicanii si neoprotestantii) 37% (801 milioane), ortodocsii 12% (260 milioane), iar restul 0,9% reprezinta alte denominatiuni (28 milioane). Musulmanii sunt aproximativ 1,6 miliarde si reprezinta 23,4% din populatia mondiala.    
    Religia poate fi definita ca fiind credinta in dumnezeu, sau dumnezei, la care sa te inchini, de obicei exprimata prin efectuarea unor ritualuri sau o lista de reguli, ce sa faci si ce nu, pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca. Lucrul pe care toate religiile il sustin este faptul ca dumnezeu este suparat pe noi si ca umanitatea este cumva separata de el si avem nevoie de mantuirea lui.
   Unele religii nu sunt altceva decat o lista de reguli, ce sa faci si ce nu, pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata o adepta a acelei religii, si prin urmare, impacata cu dumnezeul acelei religii. Islamul are cei “cinci stalpi” care trebuie respectati. Iudaismul are sute de porunci si traditii care trebuie tinute. Ambele religii, pana la un anumit nivel, sustin ca prin supunerea fata de acele reguli o persoana va fi considerata indreptatita inaintea lui dumnezeu. Celelalte religii se bazeaza pe efectuarea unor ritualuri in locul supunerii fata de o lista de reguli. Prin oferirea unui anume sacrificiu, prin participarea la un anume serviciu, printr-o anumita dieta etc. o persoana devine curata inaintea lui dumnezeu. Religile crestine sustin ca prin a fi botezat de copil, prin marturisirea pacatelor unui preot, prin rugaciune la sfinti, prin a fi uns de catre un preot inainte de moarte si asa mai departe, dumnezeu va accepta o astfel de persoana in cer dupa moarte. Budismul si Hinduismul sunt religii bazate in primul rand pe ritualuri, dar pot fi considerate intr-o mica masura ca se bazeaza si pe un set de reguli.
      Fiecare religie are la baza invataturile unor profeti, invataturi care le-au primit prin revelatie. Prin revelatie se intelege actiu­nea prin care dumnezeu impartaseste omului tot ceea ce este necesar pentru mantuirea lui. Revelatia ca metoda de cunoastere a esuat din momentul in care a aparut a 2-a religie pe acest pamant. In momentul in care cineva a contestat autoritatea primei revelatii cu o alta revelatie, revelationismul ar fi trebuit sa moara. Nu a murit pentru ca revelatia nu este o metoda de cunoastere a adevarului. Cum stabilim care revelatie este adevarata?Nu se poate !!! Toate argumentele fiecarei parti vor suna la fel: „Pentru ca asa zic eu‘‘!
     Problema este ca exista atat de multe religii diferite. Care dintre ele este cea corecta? Care dintre ele este religia adevarata?
     Dupa ce aproape doua mii de ani Biserica crestina si-a mentinut parerea ca suntem singuri în Univers, parintele Jose Gabriel Funes, seful Observatorului Astronomic al Vaticanului si consilierul stiintific al Papei Benedict al XVI-lea, a admis in mai 2008 posibilitatea existentei vietii extraterestre pe alte planete.  In octombrie 2011, acelasi parinte Funes a declarat din nou ca pot exista extraterestri, cu completarea ca, daca acestia exista, si ei sunt copiii lui Dumnezeu.
     Daca putem crede ca o confirmare a existentei vietii pe alte planete ar afecta credibilitatea religiilor, nu este chiar asa. Religia se poate adapta la evolutia stiintei, asa cum a facut si pana acum.

 ,,Sa nu crezi invatatura, indiferent de unde ai citit-o sau cine o spune, daca nu este in armonie cu propria ta ratiune si bun simt.’’   ,,Siddhartha Gautama’’

Kommentare:

 1. Adevarul se cunoste doar prin revelatie divina. In fata adevarului intelectul e neputincios, deoarece acesta nu poate decat sa primeasca adevarul, nu insa sa-l caute si sa-l determine.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Salut ! Chear daca iti iau afirmati ca valida ... tot mai avem probleme. Cum stabilim care revelatie este adevarata? Sunt zeci de mii de religii care sustin fiecare in parte ca detin adevarul. De aici rezulta ca :
   1. avem mai multe adevaruri si toate au dreptate
   2.numai una detine adevarul iar restul mananca rahat.
   Deci ... hotarastete !

   Löschen
  2. Islamul și iudaismul susțin că Noul Testament al Bibliei nu este adevărat în ceea ce afirmă și ambele neagă faptul că Isus este Dumnezeul întrupat, în timp ce creștinismul afirmă că ambele sunt adevărate. Nu există nicio credință pe planetă care să egaleze muntele de dovezi care există pentru creștinism. De la numărul voluminos de manuscrise antice, la datarea foarte timpurie a documentelor scrise în timpul vieții martorilor oculari (la aproximativ 15 ani după moartea lui Cristos), la multitudinea relatărilor (nouă autori în 27 de cărți ale Noului Testament), la evidența arheologică – dintre care niciuna nu a contrazis vreodată nicio singură afirmație pe care o face Noul Testament – la faptul că apostolii au mers la moarte afirmând că L-au văzut pe Isus în acțiune și că a înviat din morți, creștinismul stabilește ștacheta în ceea ce privește dovezile care susțin afirmațiile sale. Autenticitatea istorică a Noului Testament – faptul că prezintă o relatare veridică a evenimentelor propriu-zise, așa cum s-au întâmplat – este singura concluzie corectă la care se poate ajunge, odată ce toate dovezile au fost examinate.

   Löschen
  3. Prietene NeAnonim ... hai sa admitem ca si acuma ai dreptate si crestinizmu' e miezu', dar dupa ultimile statistici crestinismul are peste 35 000 de secte. Dupa ce criteriu stabilesti care are dreptate? La care dintre sectei i-a revelat dumnezeu tot ceea ce este necesar pentru mantuire?

   Löschen
  4. Aţi auzit cumva că unii apostoli erau ortodocşi, alţii catolici, alţii adventişti ? Nu, desigur. La început a fost o singură credinţă, o singură Biserică. Creştinii s-au ghidat mai întâi după învăţătura primită de la Apostoli, care s-a transmis prin tradiţie. Mai târziu o parte din această tradiţie a fost scrisă în Sfintele Evanghelii, în Faptele Apostolilor, în Epistole, în scrierile Sfinţilor Părinţi. O vreme toate au fost bune şi frumoase. Unii oameni, din mândrie, din îngâmfare, au răstălmăcit învăţătura sănătoasă primită de la Ucenicii Domnului, şi au adus unele interpretări, unele inovaţii în cult şi în dogmă.

   Löschen
  5. Si care sunt aia care nu au fost ingamfati si nu au rastalmacit invatatura? Hai nu ma mai tine pe jar ... ca deabea astept sa aflu adevaru' adevarat!

   Löschen
 2. Acea credinţă este mântuitoare, care se lucrează prin dragoste. Credinţă cunoscătoare au şi dracii, iar credinţa lucrătoare o au numai creştinii cei buni, ortodocşi. Credinţa care este împodobită şi îmbrăcată cu fapte bune este credinţă lucrătoare, care aduce mântuire sufletului. Numai credinţa care se lucrează prin dragoste, numită credinţă ortodoxă lucrătoare, îl poate mântui pe om.

  AntwortenLöschen
 3. Teologii catolici sustin ca Isus a dat doar samanta crestinismului, iar biserica a dezvoltat-o mai departe, adaptandu-o la conditiile concrete. Aceasta libertate a dus de multe ori la devieri tragice (inchizitie, indulgente despre care ai si tu un articol, vanatoarea de vrajitoare etc). Ortodoxismul pastreaza credinta asa cum a fost primita de apostoli de la Isus de aceea este floarea Crestinismului.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Bine ... da cum ramane cu obiectele de cult : cruci, icoane, moaste ...etc. ? Nu a spus dumnezeu sa nu te inchini la chip cioplit ? Jesus nu umbla cu nici o cruce in mana cand predica. Mai nou te poti spovedi online. La biserica dupa slujba preotul zice ca pentru mai multe detalii vizitati pagina de feisbuc ! Trinitas TV slujbe non-stop. Asa pastreaza ortodoxismul credinta exact cum a fost primita de apostoli de la Isus ?

   Löschen
  2. Intrega invatatura a credintei Ortodxe este bazata pe Sfanta Scriptura, dar si pe Sfanta Traditie care a fost inaintea Sfintelor Scripturi. Icoanele nu sunt obiecte de adoratie ci doar un ajutor celor ce nu stiu sa citeasca in Biblie, sa o citeasca pe pereti, prin acele picturi. Idolii sunt chipuri de fiinte nascocite si imaginate, in vreme ce icoanele sunt înfatisări de sfinti care au trăit pe pamant cu adevărat, L-au proslavit pe Hristos prin credinta lor si s-au invrednicit în cer de împaratia lui Dumnezeu.

   Löschen
  3. Domnu Morar de ce credeti ca crestinismul are peste 35 000 de secte?

   Löschen