Sonntag, 5. Juni 2016

Legea blasfemiei

In unele tari, cei insultati pe criterii religioase sunt protejati de legea blasfemiei, care interzice exprimarea bazata pe ura, insulta religioasa sau defaimarea religiei. Aceasta lege este valabila in foarte multe tari din lume si are ca scop limitarea libertatii de expresie in legatura cu blasfemia, personaje religioase sau sfinte, artefacte religioase, obiceiuri si credinte. Exista si tari unde nu a fost promulgata o lege in acest sens, sau tari in care legile nu se mai aplica. In statele musulmane exista o lege numita Sharia si este socotita ca revelata divin, ,,dictata’’ de insusi dumnezeu pentru a ocroti credinta, viata, cunoasterea, mostenirea si averea fiecarui musulman.

Romania - in mod surprinzator nu are o lege a blasfemiei. Potrivit legilor noastre, ,,cultele, asociatiile si grupurile religioase nu au dreptul sa incalce drepturile si libertatile fundamentale, care, in concordanta cu Constitutia, includ libertatea constiintei si libertatea de expresie’’. Bineinteles, libertatea de exprimare implica, totusi, si responsabilitatea celui care isi exprima ideile si gandurile, in sensul ca, pe de o parte, suntem liberi sa spunem ce gandim si sa actionam in concordanta cu propriile convingeri, dar pe de alta parte defaimarea, prejudicierea demnitatii, instigarea la ura religioasa sunt interzise.

Norvegia - In 2009, Parlamentul, prin vot, a eliminat legea blasfemiei din codul penal. Au ramas, insa, cateva sectiuni ce fac referire la blasfemie, care insa nu mai sunt utilizate. Ultima persoana condamnata pentru blasfemie a fost Arnfred Olsen, in 1912, acesta fiind amendat.

Grecia - Cel care in mod voit il blasfemiaza pe Dumnezeu va fi incarcerat pe o perioada maxima de doi ani. Lipsa publica de respect fata de Divinitate se pedepseste cu trei luni de inchisoare, iar cei care blasfemiaza public Biserica Ortodoxa sau alta religie tolerata in Grecia va fi incarcerat maximum doi ani.

Afghanistan - Stat islamic ce interzice orice forma de blasfemie sau ofensa. Conform pervederilor din Sharia blasfemia se pedepseste sever, inclusiv prin spanzurare.

Iran - Sharia interzice orice critica adusa regimului, orice insulta la adresa Islamului sau materiale publicate care deviaza de la Islam. Pedeapsa cu moartea.

Rusia - In aceasta tara se doreste promulgarea unor legi, prin care sa fie pedepsiti cu inchisoarea cei care profaneaza morminte sau cadavre.

Brazilia - De la o luna la un an de inchisoare si amenda pentru orice ofensa adusa obiectelor si obiceiurilor religioase.

Israel - Se pedepseste cu inchisoarea distrugerea obiectelor religioase sau lacasurilor de cult, insulta, publicarea unor materiale care insulta credinta unor grupuri.

Malaesia - Aceasta tara previne insulta la adresa religiei si educatiei religioase restrictionand difuzarea sau publicarea anumitor materiale in mass-media.

Germania - Articolul 166 din codul penal stipuleaza ca, in cazul in care faptele duc la tulburarea pacii, atunci blasfemia poate fi sanctionata.

India - Religia dominanta este hinduismul, caracterizata prin politeism, astfel ca nu exista conceptul de blasfemie. Din acest motiv o lege a blasfemiei nu exista. Cu toate acestea, in practica, blasfemia este asociata cu instigarea la ura si pedepsita prin lege.

Algeria - Desi 99% din algerieni sunt musulmani Sunni, iar Constitutia declara ca religia de stat este Islamul, aceasta tara foloseste legi aditionale pentru a combate blasfemia fata de Islam. Mai precis, este vorba de 10 ani de inchisoare si amenda.

Iordania - Codul Penal interzice orice forma de blasfemie la adresa Islamului si sentimentelor religioase ale musulmanilor sau insultarea Profetului. Oricine incalca aceasta lege este trimis dupa gratii si amendat.

Kuweit - Blasfemia se pedepseste cu moartea, multumita unei legi promulgate recent de Parlament.

Malta - Aici exista legi care interzic insultele pe criterii religioase si legi impotriva celor care incalca, in forme diferite, codul moral. Legea protejeaza in special religia catolica. Pedeapsa consta in maximum trei luni de inchisoare.

Olanda - Blasfemia a fost interzisa de Codul Penal in perioada 1930 - 2013. Cei care incalcau legea petreceau pana la trei luni dupa gratii si o amenda care se ridica la 3.800 de euro.

Noua Zeelanda - Un an de inchisoare pentru blasfemie. Totusi, o singura persoana a fost judecata pentru blasfemie, ulterior aceasta fiind achitata.

Irlanda - Blasfemia este interzisa prin constitutie si stabileste o amenda de maximum 25.000 de euro. O lege controversata a fost promulgata in 2009 si a intrat in vigoare in 2010. Mai mult, in Irlanda s-a propus organizarea unui referendum pentru a elimina din constitutie orice referire la blasfemie.

Nigeria - Codul Penal interzice blasfemia, iar in unele zone functioneaza Sharia. Uneori locuitorii aplica singuri legea, iar vinovatul nu mai ajunge in fata instantei.

Indonezia - Este interzisa orice forma de exprimare ostila impotriva religie sau impiedicarea oricarei persoane de a adera la un cult religios. Pedeapsa in acest caz este de maximum cinci ani de inchisoare.

Pakistan - Legile din aceasta tara sunt complicate, insa pedepsesc aspru blasfemia. Un sondaj de opinie realizat recent a aratat ca 68% din locuitorii acestei tari considera ca legea blasfemiei ar trebui abrogata.

Italia - Blasfemia este considerata ofensa administrativa si sanctionata cu amenda.

Arabia Saudita - Legile reprezinta un amalgam, format din reguli Sharia, edicte regale si fatawa (o fatwā conține în general detaliile raționamentului unui lider islamic, de regulă în raport cu un caz particular). Pedepsele merg de la amenzi, inchisoare sau chiar moarte.


Statele Unite ale Americii - in aceasta tara nu exista nici o lege a blasfemiei la nivel federal, intrucat orice pedeapsa in acest sens contravine Constitutiei, mai precis primului amendament, care interzice Congresului sa voteze legi prin care sa se instituie o religie oficiala de stat sau prin care o religie este preferata in locul alteia.

4 Kommentare:

  1. Ar fi bine să învățăm că libertatea de a terfeli trebuie să aibă niște limite. Pentru voi ateii religia este o prostie, Dumnezeu un personaj imaginar, credința o obsesie care trebuie tratată, voi nu aveti nimic sacru. Cred că orice om, oricât de ateu, oricât ar elimina sacrul din viața lui, are ceva la care ține mult pe lume, în cele mai multe cazuri rămâne mama care l-a născut. Dacă ar veni cineva să îi spună că mama lui, scuzați expresia, este o curvă ordinară, cum s-ar simți? Cel care susține asta nu are probe, nu susține că ar fi adevărat, dar o spune pentru că are libertate de expresie, pe care tu n-ai dreptul să i-o interzici. Și susține că poate să spună că e curvă despre ființa cea mai pură din lume, iar dacă îi reproșezi ceva, devii un habotnic înapoiat, din evul mediu, care nu înțelegi spiritul vremii, te opui spiritului creativ și dezvoltării societății.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Bai omule in primul rand mama nu este ființa cea mai pură din lume, este tot un om care pote sa faca greseli, se poate lasa condusa de patmi, dorinte sau frustrari. Daca cineva o jigneste … (si nu se simte cu musca pe caciula)se poate apara singura, il poate injura si ia la randul ei sau il poate da in judecata pentru calomnie. Zeul tau imaginar e asa puternic ca nu se poate apara singur si are nevoie de tine sa-l aperi! Sughit de ras.
      Pentru hrestini a vorbi civilizat inseamna a nu criticata deloc! Tot va sifonati cand cineva va critica dumnezeul si nu mai aveti puterea de a-i omora cu pietre.

      ,, Cel care susține asta nu are probe, nu susține că ar fi adevărat, dar o spune pentru că are libertate de expresie’’

      Zeul vostru autoputernic e un criminal care omoara copii. Uite aici dovada scrisa in cartea voastra: (2Regi 2:23-25 Cornilescu)(Reg4 2:23-25 ortodoxa)
      ,,23. De acolo s-a suit la Betel. Si pe cand mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate si si-au batut joc de el. Ei ii ziceau: "Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!"
      24. El s-a intors sa-i priveasca si i-a blestemat in Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure si au sfasiat patruzeci si doi din acesti copii.
      25. De acolo s-a dus pe muntele Carmel, de unde s-a intors la Samaria’’

      Exemple sunt multe dar nu stiu cum puteti avea tupeul sa ,,explicati’’ atrocitatile din biblie ca purificatoare si pazitoare ale samantei neamului ales … si sunt taine, care nu se pot intelege. Taine???? in secolul 21 ? de cand exista google nu prea mai exista taine decat pentru prosti ... care vrea sa dezlege orice taina intreaba pe google si te lumineaza el oricat de prost ai fi ... si da tu esti un habotnic inapoiat, din evul mediu, care nu intelege spiritul vremii, te opui spiritului creativ si dezvoltării societatii si ce este cel mai tragic, e ca nu ai nici o vina ca ai creierul spalat.

      Löschen
    2. O societate care nu-si impune niste limite, care nu are o directie, va merge catre un nihilism care o va distruge. Neutralitatea nu are cum sa fie o pavaza pentru a debita orice trasnaie. Imperiile moderne nu au avut onestitatea imperiului antic roman în care religiile erau interzise prin lege, ci au fagaduit in chip mincinos libertatea de exprimare cu gandul ascuns de a extirpa in timp orice urma de religiozitate. In acest scop au fost folosite batalioanele de scriitori, artisti, actori, bufoni, jurnalisti, caricaturisti care umilesc, batjocuresc, murdaresc pe toti cei care cred altfel decat sistemul. Stradania de a stramba ceea ce este frumos vine de la diavol, chiar si la cei pentru care diavolul nu exista.

      Löschen
    3. Articolul de mai sus are scop informativ. Nu am vrut sa ,,umilesc, batjocuresc, murdaresc pe toti cei care cred altfel decat sistemul'', si de acea nu iti inteleg frustrarile.

      Daca se aduc injurii la adresa unei persoane fie ea si imaginara eu sunt de acord ca partea vatamata sa fie indreptatita in caz ca a fost acuzata pe nedrept. (in cazul persoanelor imaginare, reprezentantii legali pot face plangere). Daca spun eu ca maicata e o curva, sunt pasibil de o amenda dar daca spun ca dumnezeu e un criminal si am si dovezi ... in Nigeria nu mai ajung nici in fata instantei ma transeaza pe loc un habotnic inapoiat.

      Vaca, sobolanul, maimuta … sunt considerate animale sfinte de o anumita parte a populatiei, iar in momentul in care se face glume pe seama lor se comite un act de blasfemie. Dar din punctul de vedere al blasfemiatorului, obiectul lipsei sale de respect nu este sfant. Credinciosii care acuza nu realizeaza ca actul lipsit de respect este o blasfemie doar din punctul lor de vedere. Ce le da dreptul credinciosilor sa il judece sau sa-l pedepseasca pe blasfemiatorul care nu e de aceeasi religie cu ei?

      Löschen