Domesticirea este teoria
conform careia speciile actuale de animale domestice provin din forme salbatice
care, in decursul existentei si evolutiei omului, au fost atrase apoi retinute
in preajma sa, suferind in timp importante modificari de ordin morfologic,
fiziologic si comportamental. Sa nu uitam ca ultimul animal domesticit a fost
acum vreo 6 mii de ani. Se pare ca omul primitiv a iesit din pestera acum 10-12
mii de ani si sa apucat de domesticit animale. A inventat un tip unic de
interactiune cu cateva animale ce le-a ,,domesticit’’ si le-a controlat
reproducerea iar in timp au produs generatii de descendenti la care
comportamentul in captivitate a suferit modificari semnificative.
Majoritatea
animalelor domestice se deosebesc foarte mult de corespondentul salbatic din
care se presupune ca se trag. Cum a reusit omul primitiv sa le
,,domesticeasca’’ si sa le transforme in cu totul alte specii avand in comun
numai aspectul fizic nu se stie exact, se presupune numai.
Vaca a fost
domesticita acum vreo opt mii de ani si provine dintr-o specie de bour, disparuta
de pe pamant acum vreo doua mii de ani. Vacile sunt cele mai mari animale
domestice. Se spune despre vaci ca sunt mamele surogat ale omenirii, probabil
pentru ca furnizeaza 90% din cantitatea de lapte consumata la nivel mondial. Ca
orice alt mamifer, urmasii unei vaci la inceputul vietii se hranesc, de
asemenea cu lapte. In mod firesc, se pune intrebarea cum de femela produce
lapte aproape pe tot parcursul anului? Cum au reusit inaintasii nostri acum
cateva mi de ani sa forteze o vaca sa dea aproximativ 18 litri pe zi? Un
exemplar adult de 700 de kg are nevoie de aproximativ 28 de kg de iarba sau fan
pe zi, apa si gata, ai o masina de produs lapte. Despre stramosii vacilor, spun
legendele, ca erau mari, fiorosi si salbatici ... si atat.
Porcul este cel
mai vechi animal domesticit de oameni. Se pare ca domesticirea lui s-a produs
acum vreo zece mii de ani. Se presupune ca omul primitiv a imblanzit toti
porcii salbatici si i-a transformat in porci domestici deoarece nu exista nici
un stramos de-al lui. Cresterea porcilor domestici este cea mai convenabila din
punct de vedere economic deoarece porcii
ating la varsta de 7-8 luni greutatea de 100-110 kg/cap. Porcul are un mare
avantaj: de a creste in greutate repede si a nu depune grasime in exces. Dupa 5
luni de viata poate lua aproape un kilogram in greutate pe zi, dintre care
numai 12% grasime cu 2-4 kg de hrana. Aceasta rata de crestere nu mai este intalnita
la nici o alta specie de animale de talia porcului. Multa vreme s-a crezut ca
porcul domestic este un descendent al mistretului, in realitate ,,stramosii’’
celor doua specii sunt diferiti. Mistretul dupa 3 ani ajunge la maturitate avand
circa 1,3 m lungime, 90 cm inaltime si aproximativ 170 kg greutate. Deabia dupa
un an si jumatate atinge greutatea de 100 kg.
Gaina.Rata
enorma artificiala a efortului intensiv a producerii oualor pe care gainile
domestice sunt fortate s-o sustina inseamna ca, chiar si la fermele mici si in
curtile oamenilor, gainile sunt practic prizoniere in propriile corpuri. O gaina are nevoie de 24-26 de ore pentru
a crea un ou. Invelisul oualelor este format majoritar din calciu carbonat ,
iar pentru fiecare ou produs, gaina trebuie sa extraga aproximativ 10% din
calciul depozitat in oase. In realitate, procesul de creare si depunere a unui
ou are nevoie de atata energie si munca incat, in natura, o gaina salbatica depune
doar 10-15 oua pe an. Ruda salbatica din care se trage gaina domestica, gaina
rosie salbatica, depune oua o data sau de doua ori pe an, in medie 4-6 oua
intr-un cuib. In salbaticie gainile, ca toate pasarile, depun oua numai in
sezonul de reproducere, indosebi primavara, si numai atatea oua incat sa
asigure supravietuirea propriilor gene.
Unele
din animalele domestice, cum sunt pisicile, cainii si majoritatea animalelor de
casa si de ornament, servesc omului numai din punct de vedere estetic. Asa dupa
cum cuvantul o impune, animalele domestice sunt tinute de regula in, sau langa
locuintele omenesti, dar de obicei noi nu consideram ca domesticiti soarecii si
sobolanii care traiesc in hambare sau chiar in case, in timp ce noi consideram
ca animale domestice taurinele si ovinele crescute in ferme, desi acestea pot sa
nu fi vazut niciodata o locunta umana.
Domesticirea
implica mai multe elemente, dar niciunul dintre acestea nu este suficient pentru
a o defini in mod complet. In mod curent se vorbeste despre imblanzire, dar,
animalele salbatice pot fi imblanzite (asa cum sunt leii dresati sau ursii) fara
a putea fi insa considerate domesticite, in timp ce unele taurine sau cabaline
crescute la ferme, fara indoiala domesticite, pot fi insa foarte salbatice. Mai
trebuie precizat ca din cele peste o suta de mii de specii de animale cunoscute
si studiate, abia aproximativ cincizeci au fost ,,domesticite’’ de-a lungul
timpurilor si au ramas in relatie cu viata de fiecare zi a omului.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen