Donnerstag, 8. Oktober 2015

Evolutie - Creatie

Proverbe 1:7  "Frica Domnului este inceputul stiintei; dar nebunii nesocotesc intelepciunea si invatatura".

     Scopul teoriei evolutiei este de a explica originea speciilor, formarea lor pe parcursul timpului prin evolutia dintr-un stramos comun. Teoria evolutiei prezinta o explicatie stiintifica a dualului fenomen al diversitatii si ordinii biologice.
     Nu este nevoie sa fii religios ca sa te indoiesti de aceasta teorie fiinca este o teorie. In stiinta nu exista teorii “mai adevarate” decat altele. Exista doar teorii ce trebuie mereu verificate, care niciodata nu vor atinge statutul de adevar, de certitudine. De pilda, Big Bangul a fost invalidat din cauza cercetarilor avansate despre bossonul Higs: pur si simplu Universul rezultat dintr-un astfel de model explicativ nu ar putea exista. Cat priveste evolutionismul speciilor, problemele acestuia sunt vechi si imposibil de depasit: lipsesc complet dovezile evolutiei inter-specii (reptila-pasare, primate-om, etc.).
Papa Francisc a afirmat ca aceste teorii sunt compatibile cu invatatura catolicismului despre creatie. La o intalnire de la Academia Papala pentru Stiinta din Vatican, el a spus ca “Big Bangul, pe care astazi il consideram drept originea Universului, nu contrazice interventia unui creator divin ci, mai degraba, il presupune”. Papa a mai adaugat ca citirea Genezei poate duce la perceptia unui Dumnezeu ca un fel de “vrajitor cu bagheta magica” capabil sa faca tot felul de lucruri. “Dar nu-i asa. El a creat viata si a lasat fiecare fiinta sa se dezvolte conform legilor naturale pe care le-a dat.”
       In Romania in 2006 teoria evolutiei a fost eliminata din programa de liceu. Cauza principala a eliminarii teoriei evolutiei a fost ca persoanele se raporteaza la teoria evolutiei si o utilizeaza in scopuri ideologice (eugeniste, ateiste) si aproape deloc pentru un interes obiectiv de cunoastere. O a doua cauza fiind o aerisire a meteriei, manualele fiind considerate stufoase si greoaie(!). De asemenea tot in 2006, s-a decis scoaterea din manule studierea lui Voltaire, Camus si Nietzsche din programa de filosofie. Acesti trei scriitori sunt cunoscuti pentru punctul lor critic de vedere asupra religiei. Nietzsche este cel care a afirmat ca “Dumnezeu este mort”. 
     Avem astfel teoria electricitatii, teoria cuantica, a gravitatiei sau a relativitatii si nimeni nu incearca sa le scoata din manuale. Toate sunt perfectibile pentru ca mereu descoperim cate ceva. Atunci cand, pe de-o parte, se stabileste ca scoala are unicul rol de a da raspunsuri si, pe alta parte, cei care le furnizeaza sunt convinsi ca detin singurul adevar valabil (al lor…), avem o problema!

      Creationismul ,,stiintific‘‘ este o conceptie teologica potrivit careia universul, omul si celelalte forme de viata au fost create de dumnezeu. Creationismul nu poate sa fie stiintific pentru ca ii lipseste valoarea stiintifica si nu include aspecte care sa fie considerate „stiintifice” in sensul normal, el este mai mult bazat pe interpretarea literala a povestirilor anumitor texte religioase. Pentru claritate: daca o stiinta nu are inca un raspuns, nu inseamna ca “God did it”. inseamna ca stiinta nu are inca un raspuns. De exemplu Galileo si Newton credeau ca miscarea planetelor este un efort al ingerilor. Acum asta este o presupunere falsa. Sau de exemplu am invatat ca un cutremul nu este o pedeapsa data de dumnezeu ci este un fenomen natural creat de miscarea placilor tectonice. Si pentru ca o teorie sa produca rezultate practice trebuie sa si ofere instrumentele de a prezice efectele. Ce preziceri au fost confirmate de teoria Creationismului ,,stiintific‘‘? Nici una ,,stiintifica‘‘(!). Ce avansari stiintifice si tehnologice s-au produs pornind de la teoria Creationismului ? Nici una. Este o teorie care nu consta decat din intrebari retorice adresate celor ce sustin teoria Evolutionista. Ceea ce numim creationism este o ideologie, bazata in numeroase ocazii pe o teologie eronata, adica pe o interpretare literala a pasajelor din Biblie. Adeptii acestei teorii considera ca Biblia sustine, cu privire la originea speciilor, crearea directa a fiecarei specii de catre Dumnezeu, si imutabilitatea fiecarei specii cu trecerea timpului.

Din seria creationistii spun lucruri trasnite :
     ,,Un mare procentaj al profesorilor cit si publicul stiintific, au fost ei insisi indoctrinati cu punctul de vedere evolutionist in timpul studiilor lor in liceu si in facultati.‘‘

Concluzie :
      Prea mult timp lumea a crezut ca stiinta si religia pot coexista, ca prima poate demonstra validitatea celei de-a doua. Dar facuta corect, fara a porni de la prejudecati asupra a ce vrei sa demonstrezi, fara a incepe de la premize false sau a ignora observatii din natura, stiinta desfiinteaza orice fel de religie.


    



15 Kommentare:

  1. Creationismul ,,stiintific‘‘ nu este o teorie. Documenteaza-te inainte sa scri ceva.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Poate pentru tine este ,,o certitudine'' dar pentru mine este o teorie cu argumente foarte slabe sau chear ... imaginare.

      Löschen
  2. Biblia ne spune că "Nebunul spune în inima lui 'Nu există Dumnezeu" (Psalmul 14:1; 53:1). De asemenea, Biblia proclamă faptul că oamenii nu au nici o scuză pentru a nu crede în Dumnezeu Creatorul lor "În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Conform Bibliei, oricine neagă existenţa lui Dumnezeu este un nebun.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Domnul M fiecare are dreptul de a alege intre a fi nebun sau ... habotnic, dar nu vad legatura cu articolul de mai sus.

      Löschen
    2. Oamenii de ştiinţă evoluţionişti batjocoresc creaţionismul ca fiind neştiinţifică şi spun adesea că aceasta nu este demnă de examinare ştiinţifică. Ei spun că pentru ca o teorie să fie considerată ca o ştiinţă, ea trebuie să poată fi testată şi observată, prin urmare trebuie să fie supusă legilor naturii. Creaţionismul este, prin definiţie, supranatural. Dumnezeu şi supranaturalul nu pot fi observate sau testate (astfel că argumentul cade), prin urmare creaţionismul nu poate fi considerat ca o ştiinţă. Prin urmare, toate datele sunt filtrate prin teoria preconcepută, presupusă şi preacceptată a evoluţiei, fără a fi luate în considerare explicaţiile alternative.

      Löschen
    3. Creationisti vor sa arate un adevar scris intr-o carte folosind ca argument tot acea carte. Sa accepti un punct de vedere pentru ca este mostenit sau ,,implementat‘‘ la o varsta frageda de parinti si de comunitate in care ai crescut, fara ca punctul de vedere in cauza sa fie rezultatul unei gandiri logice, personale, nu mi se pare ca este o baza solida si duce la multe prejudecati. Numai cei limitati sunt satisfacuti ca au o carte care detine toate raspunsurile, noi ceilanti avem voie sa fim sceptici si sa ,,ne intrebam‘‘.

      Löschen
    4. Atât creaţionismul cât şi evoluţionismul sunt sisteme de valori bazate pe credinţă în ceea ce priveşte originile universului şi vieţii. Majoritatea oamenilor de ştiinţă care cred în evoluţie sunt atei sau agnostici. Evoluţionismul este motivaţia de bază a ateilor. Evoluţioniştii de azi nu ar admite că scopul lor este să ofere o explicaţie alternativă la originile vieţii şi astfel să ofere un fundament pentru ateismul lor. Cu toate acestea, conform Bibliei, acesta este exact motivul pentru care teoria evoluţiei există.

      Löschen
    5. ... pe la ,,oamenii de stiinta care cred in evolutie‘‘ m-ai pierdut ! Tu crezi in Teoria Relativitatii ? Dar in Teoria Dinamica a Gravitaţiei ? sau Marea Teorie a Unificarii, Gravitaţia Cuantica in Buclă, Eterul Luminifer, Energia Orgone, Teoria Starii de Echilibru .... ? Ai fi uimit daca ai sti cate ,,erezii'' dinastea sunt !

      Löschen
    6. Creaţia însăşi este un eveniment care nu a avut loc cu ajutorul legilor naturii. Aici Dumnezeu a creat totul prin atotputernicia Cuvântului Său, puterea şi înţelepciunea Sa. El nu a avut nevoie de nicio lege naturală. Astfel că legile naturii nu sunt cauza, ci numai rezultatul creaţiei. Toate legile naturii şi-au „început activitatea“ după terminarea creaţiei, astfel încât toate procesele care au loc în natură se desfăşoară conform acestor legi.

      Löschen
  3. Papa Ioan Paul al II-lea afirma în 1996 că “Adevărul nu poate contrazice adevărul”, că teoria evoluției nu e doar o teorie, dar și că trupul și sufletul sunt distincte, existând în realități diferite.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Da .... orice este interpretabil. Materia are nevoie de ceva in plus ... de o scanteie divina ca sa devina constienta. Materie devenita constienta de sine, adica omul, este un nonsens pentru stiinta de aceea elaboreaza teorii care sunt aproximari ale adevarului si nu adevarul pur. Religile exploateaza aceasta ,,slabiciune‘‘ a stintei si din cauza asta nu se ajunge niciodata la un consens. Stiinta nu are pretentia ,,sa crezi‘‘ , ea iti pune la dispozitie dovezi si unelte pentru a-si sustine cauza.

      Löschen
    2. Si religia iti pune la dispozitie dovezi, dar trebuie sa vrei sa le vezi, chear si unelte ai la dispozitie, dar trebuie sa sti unde sa le cauti, si odata gasite sa sti sa le si folosesti. Toatea astea se pot asa de usor realiza prin iubire, lasand divinul sa se manifeste in viata noastra fara sa ii opunem rezistenta.

      Löschen
    3. In asta si consta invatatura divina prezentata in carti ... o serie de texte scrise numai in parabole si hiperbole din care nu intelegi mai nimic dar lasa loc de interpretari. ,,Sa dus intr-un loc indepartat sa se lepede de raul din inauntrul sau‘‘ - se poate interpreta : sa dus la veceu sa se cace!

      Löschen
    4. Nu se poate purta o discutie cu ateii in care sa nu inceapa cu jigniri si sa ia in ras invataturile sfinte. Nu stiu cati ani ai dar o sa-ti dai seama mai incolo de greselile mari care le faci. Nu te obosi sa mai raspunzi, o zi buna.

      Löschen
    5. Tu ai inceput primul cu jigniria intelectului si insulte asupra urechilor cand ai spus, citez :

      ,, religia iti pune la dispozitie dovezi, dar trebuie sa vrei sa le vezi, chear si unelte ai la dispozitie, dar trebuie sa sti unde sa le cauti, si odata gasite sa sti sa le si folosesti‘‘.

      Mie nu prea imi suna ca un enunt dat de o persoana intereaga la minte. Sau de una foarte inteligenta cu scopul de a manipula. O zi buna si tie.

      Löschen