Freitag, 15. April 2016

Lumina venita din intuneric !

Potrivit religiei Ortodoxe, lumina sfanta este o minune care se intampla in fiecare an la biserica  din Ierusalim in sambata mare, ziua dinaintea Pastelui Ortodox. Uni o considera cea mai veche minune anuala atestata a lumii crestine, alti o considera cea mai veche minciuna anuala atestata a lumii cretine.

In fiecare an, de pastele ortodox, mii de religiosi se duc la Ierusalim in biserica Sfantului Mormant in ziua dinaintea pastelui sa participle la slujba de vecernie. Punctul culminant al ritualul la care iau parte fete bisericesti de pretitundeni il reprezinta momentul in care patriarhul grec al Ierusalimului inconjoara sfantul mormant alaturi de un sobor de ierarhi si de preoti. Dupa procesiune, patriarhul intra cu 33 de lumanari in mormant, unde se crede ca lumina sfanta coboara si le aprinde. Dupa acest eveniment, patriarhul iese din mormant si imparte Lumina credinciosilor prezenti in biserica. Lumina de la Ierusalim ajunge in 13 tari ortodoxe, printre care si Romania.

Oameni au inceput sa se indoiasca de acest asa-zis miracol spunand ca este menit sa atraga atentia asupra ortodoxismului, prin minciuni, falsuri, manipulare si sa-si puna intrebari daca nu cumva este o inselatorie. Dar de ce mai persista legenda? Pentru ca preotii au nevoie de banii adusi de credinciosi, la fel si orasul are nevoie de banii turistilor, iar in urma acestor vizite aduceau si mai aduc inca venituri mari.

Focul defapt nu se pogoara de niciunde. Lumanarile pur si simplu se aprind instantaneu, nefiind atinse de cineva. Cum este posibil acest lucru? Stiinta ne ofera raspunsul: cu ajutorul fosforului alb. Fosforul nu poate exista liber in natura deoarece are o mare afinitate pentru oxigen. Se gaseste umai sub forma de compusi, mai ales fosfati. Fosforul alb se obtine prin calcinarea fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu carbune. In procedeul industrial se adauga insa dioxid de siliciu (nisip) , al carui rol este de a pune in libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.

Primele chibrituri contineau in gamalia lor fosfor alb si se aprindeau prin frecare pe orice suprafata aspra. S-a renuntat la ele din cauza toxicitatii lor si inlocuite cu asa- numitele “chibrituri suedeze”. Gamalia acestora, continand clorat de potasiu si sulfura de antimoniu, usor inflamabile, care se aprinde numai prin frecare pe o pasta continand fosfor rosu.

Un istoric grec pe numele sau Michael Kalopoulos a demonstrat ca lumanarile impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine. Acesta a inmuiat fitilul unor lumanari in fosfor iar pentru a intarzia aprinderea acestora, au fost inmuiate apoi intr-un solvent organic, urmand ca fosforul sa ia contact cu aerul si sa se aprinda abia dupa ce acesta se evapora. Lumanarile s-au aprins spontan dupa circa 20 de minute. Kalopoulos a aratat ca daca fosforul este dizolvat intr-un solvent organic potrivit, autoaprinderea este intarziata pana cand solventul este aproape total evaporat. Aprinderea putand fiind intarziata pana la o jumatate de ora sau chiar mai mult, depinzand de densitatea solutiei si de natura solventului folosit.




Calitatile fosforului erau cunoscute inca din antichitate, fiind folosit de magicieni in secolul V i.e.n. De asemenea, Strabon (un vestit istoric si geograf antic grec) descrie folosirea fosforului alb de catre babilonieni intr-o lucrare publicata in anul 23 e.n.

In final, ramane concluzia ca cei care vor sa creada, vor crede, chiar daca este o farsa veche de secole iar ceilalti care nu cred vor continua sa ignore evenimentul. Biserica Ortodoxa apeleaza tot timpul la astfel de mijloace ca: icoane plangacioase, lemne cu forme ciudate, izvoare de apa vie, moaste tamaduitoare din oase de animale etc. totul avand un substrat pur comercial pentru a atrage asazisi pelerini si a face bani.

Faptul ca lumina apare numai la ortodocsi ar trebui ca sa-i convinga pe Aborigieni, pe cei din Papua-Noua Guinee si pe Himba, tribul cu cele mai frumoase femei din Africa, ca Sf. Ortodoxie detine adevarul adevarat. Dar... cum caile domnului sunt neasfaltate, cu toate ca suntem in sec XXI si avem mijloace de a imprastia informatia (format video nu ,,telefonu’ fara fir’’) in toate colturile lumii, se pare ca nici pe ei se pot convinge in totalitate.




P.S Cum putem obtine fosfor alb din urina:
Se lasa urina intr-un borcan deschis pentru aproximativ o saptamana. E nevoie si de doua linguri de pudra foarte fina de mangal (carbune artificial usor si sfaramicios) si de doua linguri de scortisoara. Se amesteca cele doua pulberi si se combina cu urina intr-o retorta de sticla (vas de laborator confectionat de obicei din sticla si avand forma de balon cu gatul asemanator cu gura unui ceainic, dar drept si indoit catre in jos). Sub gura acestui vas se pune un pahar cu apa. Se incalzeste cu grija amestecul in retorta si se priveste cum gazele trec din tub in paharul cu apa curata. In final, o substanta alb-galbuie se va forma pe fundul paharului cu apa. Daca aruncam apa fosforul se va aprinde in contact cu aerul. Si gata … avem minunea la noi in beci!

12 Kommentare:

  1. Al 2-lea filmulet m-am amuzat tare. Habarnistii aia sunt ortodocsi! Pai pana la urma nici macar nu sti in ce categorie sa-i bagi ca sunt orce altceva numa ortodocsi nu.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tovarasu' crezi ca daca oameni aia nu cunosc biblia nu sunt buni ortodocsi? Nu trebuie sa sti prea multe, trebuie sa fi bun sa ajuti pe altii si Dumnezeu iti arata calea si te fereste de necazuri.

      Löschen
    2. Domnu’ daca oamenii aia nu cunosc biblia nu sunt ortodocsi. Sa nu mai zic ca daca le pun o lumanare imbibata in fosfor alb si le spun sa se roage la alah si ei vad ca se aprinde lumanarea dupa jumate de ora singura sunt capabili dupaia sa mearga cu o bomba in brate la Mall daca le spui ca asa ajung in rai

      Löschen
  2. Daca tu crezi ca cineva se joaca cu asa ceva la Mormantul Sfant nu pot spune decat ca esti dezinformat, surd si orb in cele spirituale. Acolo de aproape 2 mii de ani are loc acest ritual a venirii luminii in urma rugaciunilor, si nu de ieri sau alaltaieri. A spune ca acea lumina care se aprinde in noaptea de Pasti inca de la invierea domnului pana in ziua de azi este un fals, eu consider o mare blasfemie din partea ta.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eu cred ca cineva se joaca cu toti oamenii de pe intreaga planeta! Si nu e vina ta ca esti prea indocrtinat sa vezi asta! Si spre norocul meu blasfemia nu mai e pedepsita cu trasul pe roata sau moartea in chinuri groasnice!

      Löschen
    2. La Sfantul Mormant te poti duce cu lumanarea ta si se va aprinde odata cu celelalte. Asta nu mai are sens, conform clipului de mai sus. Plus de asta, desi are flacara, nu frige, alta imposibilitate fizica. De ce plang icoanele si de ce plang unele cu sange iar altele cu mir? Acele lacrimi sunt accesibile oricui care ajunge la locul cu pricina si le poate analiza in orice laborator.

      Löschen
    3. Dumnezeu nu se joaca de-a v-ati ascunselea cu omenirea, sa fim seriosi. Icoanele plang cu lacrimi. De ce ar plange icoanele? De ce nu rad? De ce nu zambesc asa cum Jesus a facut-o de atata ori? De ce? Plansul se poate falsifica cel mai usor, o sticluta in spatele icoanei si … minune, icoana plange! Si nu mai vorbi aiurea despre accesibilitatea cercetatorilor asupra oricaror ,,minuni’’ ale biserici fiindca ea nu exista. Biserica are usile inchise si nu raspunde la nici o provocare.

      Löschen
  3. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

    AntwortenLöschen
  4. De ce ai sters ma comentariul? Si mai zice-ti ca voi nu cenzurati nimic ....

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Draga domnule anonim,

      te rog sa-mi ierti nesimtirea de care am dat dovada stergandu-ti comentariul. Tin sa te anunt ca aici nu este un forum crestin unde se pot publica frustrarile si fantezile unor popi schizofrenici. Daca ai intrebari sau nelamuriri in legatura cu articolul de mai sus, iti stau la dispozitie, in rest … numa’ bine!

      Löschen
  5. In ziua de azi se va scrie orice cu scopul de a defaima lucrurilie sfinte si pentru a intarii si mai mult puterea raului. Mai devreme sau mai tarziu toti isi vor da seama cat de mult au gresit in fata lui D-zeu, dar ma tem ca o sa fie prea tarziu....D-zeu sa va ierte pentru blasfemiile pe care le sustineti! Pacat ca un asemena articol apare tocmai intr-o tara Ortaodoxa... Articolul ar fi fost mult mai complet daca s-ar fi prezentat si punctul de vedere al crestinilor in legatura cu acest fapt,dar in schimb este doar derutant pentru cititor.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. De ce imi trebuie mie un mijlocitor - adica pe tine - ca sa vorbeasca cu dumnezo' sa ma ierte pentru blasfemiile pe care le sustin? Dospeste ipocrizia in tine! Vezi-ti de treaba ta si nu mai pacatui citind bloguri anti-ortodoxe!

      Löschen