Sonntag, 3. Juli 2016

Legea duminicala a lui Constantin cel Mare

In Epistola lui Pavel catre Coloseni (2:16-17) Pavel afirma: "Nimeni sa nu va judece cu privire la zilele de Sabat care sunt umbra lucrurilor viitoare". Este unul dintre cele mai controversate pasaje din biblie. Biblia este foarte clara în privinta Sabatului (sambata, zi libera). Sabatul a fost dat la creerea lumii (Geneza 2:1-3), Jesus l-a sustinut (Luca 4:16) iar Pavel l-a recomandat (Faptele Apostolilor 13:42-44).

Din timpul apostolilor pana la imparatul roman Constantin cel Mare, crestinii au serbat sabatul (sambata) ca zi sfanta, in timp ce duminica (prima zi a saptamanii) era privita doar ca o zi de lucru. In anul 321 e.n. Constantin cel Mare a emis o decizie care impunea odihna in prima zi a saptamanii (duminica) in toate localitatile si orasele, in timp ce oamenilor de la tara li se permitea sa lucreze totusi pamantul. In anul 538 e.n. Conciliul de la Orleans a indepartat si aceasta derogare, impunand duminica ca zi libera, in timp ce sambata devenea o zi de lucru oarecare.

In tot cursul timpului a existat tendinta de a se face diferentierea de ceea ce era evreiesc. Pentru crestinism a fost un proces treptat de trecere de la sambata la duminica. Evreii tineau si tin si acum sabatul sambata. Jesus a tinut sambata si ucenicii sai au tinut sambata. Biblia nu vorbeste despre vreo schimbare a zilei de odihna ordonata de Jesus. Crestinii au inceput sa foloseasca si duminica ca zi de odihna pentru a aminti de invierea lui Jesus (desi nu este vreo indicatie expresa in biblie). Asa ca au inceput sa tina si sambata si duminica. Romanii ii prigoneau pe evrei. Crestinismul se raspandise in tot Imperiul Roman. Unii dintre crestini, ca sa nu fie confundati cu evreii, au preferat sa tina duminica. Acest proces a durat cam vreo 2-3 secole. Probabil ca imparatul Constantin cel Mare a avut in vedere si acest lucru. Dar motivul principal a fost ca sa uneasca pe necrestini si crestini, si apoi sa foloseasca aceasta pentru a-si atinge scopurile politice. Necrestinii au fost crestinati in masa. Ziua Soarelui (Sol Invictus, duminica la necrestini) a fost elementul de legatura. Dar, de-a lungul istoriei au fost mereu crestini care au pastrat sabatul zilei a saptea.

Legea data de imparatul Constantin la 7 martie 321 cu privire la ziua de odihna suna astfel: "Toti judecatorii, orasenii si meseriasii trebuie sa se odihneasca in venerabila zi a soarelui (Sol invictus). Locuitorii satelor insa pot sa se ocupe liber de cultivarea campului, pentru ca deseori se intampla ca nici o alta zi nu este mai potrivita pentru semanarea graului in brazde sau pentru plantarea vitei de vie. In felul acesta castigul dat de providenta cereasca nu trebuie sa se piarda din cauza aceasta". Originalul latin al acestui text se gaseste in Codex Justinian I.

Dar in timp ce multi crestini au fost convinsi treptat sa considere duminica ca avand un anumit grad de sfintenie, ei inca tineau adevaratul sabat ca ziua sfanta. Din timp in timp, au fost tinute mari concilii (sinoduri) in care erau convocati demnitari ai bisericii din toata lumea. Aproape in fiecare conciliu sabatul era coborat din ce in ce mai mult, in timp ce duminica era in aceeasi masura inaltata. Astfel sarbatoarea Soarelui Invincibil (Sol Invictus) a ajuns in cele din urma sa fie onorata ca o zi divina, in timp ce sabatul biblic a fost declarat o relicva a iudaismului, iar pazitorii lui au fost declarati eretici. 

15 Kommentare:

  1. citatele astea sunt scrise de o bolnava mintal pre nume Ellen G White aia care a inventat secta adventistilor de ziua a 7-tea. habar nu avea de istoria crestinismului dar a imbrobodit multi fraieri inclusiv pe psaeudoatei ca tine ma Gheo..

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Domnule Anonym in primul rand nu stiu despre ce citate vorbesti. Crestinismul are peste 35 000 de culte si toate au fost inventate de catre oameni bolnav mintal!
      Calendarele de la noi au trecuta duminica drept ultima zi in loc de prima. Oamenii nici macar nu stiu ca duminica e ziua intai a saptamanii, si nu ziua a saptea. Si nu exista nici o sustinere scripturala pentru a afirma ca ziua de odihna a crestinilor este duminica. Pana si ortodocsi recunosc asta dar o dau inainte cu ,,traditia’’.

      Löschen
    2. Epic răspuns! :)))
      Dă-le pace creștinilor, majoritatea nu au citit măcar o dată în viață biblia, dar toți ”știu” când îi întrebi ceva.
      De parcă de aia își zic ”credincioși”, nu pentru că ei ”cred” ci pentru că ”știu”.

      Löschen
  2. Eliberarea poporului lui Israel a fost un semn al eliberarii reale a omenirii din robia trupului si a sufletului deopotriva. In amintirea acelui eveniment s-a dat nume zilei a saptea de Sabat, Ziua Sambetei. Dupa Intruparea Fiului lui Dumnezeu, Sabatul a incetat, pentru ca el amintea de eliberarea unui singur popor, a poporului evreiesc din Egipt, in vreme ce prin Invierea Sa, Hristos a eliberat intregul neam omenesc din robia mortii si a pacatului. De aceea, in Epistola catre Evrei suntem indemnati sa ne silim sa intram intr-o alta zi de odihna, Duminica - ziua odihnei depline.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eliberarea poporului lui Israel a fost un semn al eliberarii reale a omenirii din robia trupului si a sufletului deopotriva.

      Vorbești prostii. Nu a fost nici un semn al eliberării și nimic de genul acesta. A fost doar o bătaie de joc din partea dumnezeului tău la adresa altor ființe, mai slabe decât el.
      Uite, am scris mai de mult pe blogul meu despre ”minunata” ieșire: http://crestinismuladevarat.blogspot.ro/2014/04/criminal.html

      Dupa Intruparea Fiului lui Dumnezeu, Sabatul a incetat, pentru ca el amintea de eliberarea unui singur popor, a poporului evreiesc din Egipt, in vreme ce prin Invierea Sa, Hristos a eliberat intregul neam omenesc din robia mortii si a pacatului. De aceea, in Epistola catre Evrei suntem indemnati sa ne silim sa intram intr-o alta zi de odihna, Duminica - ziua odihnei depline.

      Nu e adevărat.În articol îți sunt prezentate adevăratele motive pentru care a fost înlocuit sabatul- nu pasaje biblice contradictorii.

      Löschen
    2. Trebuie în primul rând să lămurim termenul sabat. Acesta înseamnă, tradus exact, „Odihnă” sau, mai pe larg, „perioadă în care nu se muncește”. Sabatul este pur și simplu Odihna dată de Dumnezeu poporului Său. Sabatul era pus ca semn veșnic între Dumnezeu și fiii lui Israel!
      NICĂIERI ÎN BIBLIE NU SCRIE CĂ UCENICII LUI HRISTOS TREBUIE SĂ ȚINĂ SÂMBĂTA!
      Sfinții Apostoli lucrau Sâmbăta la convertirea necredincioșilor, iar Duminica sărbătoreau cu Poporul lui Dumnezeu Ziua Domnului. În Faptele Apostolilor, la capitolul 20, se arată foarte clar că Ziua cea obișnuită a creștinilor pentru Liturghie (Frângerea pâinii) era nu sâmbăta, ci Duminica. Căci a stat Sfântul apostol Pavel împreună cu sfinții ce-l însoțeau, Luca, Sosipatru, Aristarh, Secundus, Gaius, Timotei, Tihic și Trofim în Troa șapte zile! Și nu au săvârșit Liturghia nici sâmbăta, nici joia, nici în altă zi, ci Duminica!

      Löschen
    3. Sistemul de numire al zilelor la iudei era clar: ziua intai, ziua a doua, … iar ziua a saptea era zi de odihna. Prima zi a saptamanii este Duminica. La crestini nu ma mir ca orice lucru incepe cu o pauza la cat sunt de harnici! Vorba aia: pauzele lungi şi dese … cheia marilor succese!
      Apostolul Pavel era un puturos care nu vroia sa lucreze in nici o zi impreuna cu toata banda de sarlatani ce i-ai enumerat tu acolo. Si apostolii ce dracu lucrau … sa convinga prosti ca e doamne-doamne sus in cer! Aia nu e munca … e distractie!

      Löschen
    4. @Daniel
      Trebuie în primul rând să lămurim termenul sabat. Acesta înseamnă, tradus exact, „Odihnă” sau, mai pe larg, „perioadă în care nu se muncește”.

      Da, chiar tu ai zis mai sus: ”In amintirea acelui eveniment s-a dat nume zilei a saptea de Sabat, Ziua Sambetei.”

      În articolul pe care probabil nu te-ai obosit să-l citești desși ți-am lăsat link, am scris : O ființă atotputernică, atotștiitoare sau cum zic creștinii omniscientă, omnipotentă și benevolentă NU PUTEA GĂSI ALTĂ SOLUȚIE MAI BUNĂ????

      Întrebarea rămâne. Nu putea găsi dumnezeul tău o soluție mai bună pentru a-i scoate pe iudei din Egipt decât moartea întâilor-născuți ai egiptenilor?

      Löschen
  3. ...ce intrebare puerila...D ZEU dupa definitia ta (asa este cum zici) poate face orice are chef pentru ca prin definitie este dincolo de ceea ce numim noi moralitate dincolo de bine si de rau (apud nietzsche ;)intelegi ma Serpent sau bati coasa 1

    2 stimabile admin articolul tau e preluat din "marea lupta" de E G White (aia care sa lovit la cap si credea ca Iisus are domiciliul
    in constelatia Orion ;)) precizeaza domle sursa sau ne crezi pe noi astia rataciti pe al tau blog niste neinformati..
    3 Serpent nu e suficient sa citesti biblia si s o interpretezi dupa ureche..e prea conplicata pentru intelectul tau las o moarta si ocupa te de chestiile scrise in profilu tau (citeste ti idolu..adica pe LaVey de exemplu)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Stimabile Anonym, articolul de mai sus nu are nici o legatura cu ,,aia care sa lovit la cap’’ si nici macar nu conteaza sursa de unde m-am inspirat ci conteaza ca nu poti sa aduci argumente care sa contrazica cea ce am scris.

      Löschen
    2. .D ZEU dupa definitia ta (asa este cum zici) poate face orice are chef pentru ca prin definitie

      Domnule, eu nu definesc nimic. Doar analizez defințiile pe care voi, creștinii, le-ați dat noțiunii de dumnezeu.
      Și potrivit definiției date de BOR (definiție ce nu reiese din biblie, ci din scrierile lor) dumnezeul vostru ar fi omnipotent, omniprezent, omniscient. Și pe deasupra mai este și BINELE ABSOLUT.
      Adică deține calități care îl fac inexistent din punct de vedere logic. Exact cum nu pot exista ”pătrate rotunde”.

      este dincolo de ceea ce numim noi moralitate dincolo de bine si de rau

      Cum de ești așa convins? Binele și răul sunt relative, în funcție de persoană și context.
      Trebuia să fi tu în locul întâilor născuți ai egiptenilor ori în locul celor 1.000.000 de etiopieni ( 2Cronici 14:9-14) ori în locul celor 185.000 de asirieni ( 2Împărați 19:35) și atunci să vezi ce ”dincolo de bine și rău” era dumnezeul tău.

      Serpent nu e suficient sa citesti biblia si s o interpretezi dupa ureche..e prea conplicata pentru intelectul tau

      Da, bine că nu era prea complicată pentru ciobanii care au scris-o în urmă cu 2000 de ani. Aia avea habar de fizică, istorie, geografie, matematică, logică, psihologie, etc. Pentru ei era floare la ureche, nu ?

      citeste ti idolu..adica pe LaVey de exemplu

      N-are LaVey treabă cu Satanismul Spiritual, sunt mai multe tipuri de satanism. Informează-te sau taci.

      Löschen
  4. ti a raspuns Daniel dar se pare ca nu pricepi cum e cu "sabatul" judeilor. as spune tipic pentru un "cititor" de biblie care interpreteaza si retine doar ce ii convine. scuza mi curiozitatea..esti adventist sau ai fost si ai ramas cu traume?
    constantin nu a "impus" nimic (cum abereaza White) hotararile au fost luate de pleroma sinoadelor consfiintind un fapt implinit ; insusi "Jesus" a "stricat" sabatul ovreiesc..

    AntwortenLöschen
  5. ps
    "apostolul Pavel era un puturos".. si crestinii e puturosi si nu munceste nu? dar ateii muncesc zi/noapte fara pauza ca robotii asa este? ateii sunt adevaratii stahanovisti, ce sa zic...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. ,,hotararile au fost luate de pleroma sinoadelor …’’

      Ma faci sa rad! Hotararile au fost luate abuziv de imparatii care au convocat concilile ecumenice urmarind propriile interese. Ele au trebuit sa fie acceptate fara impotrivire de catre toti episcopii iar cei care nu erau de acord erau excomunicati sau acuzati de erezie si arsi pe rug.
      Primele cinci concilii ecumenice au stabilit dogmele teoretice valabile pâna in zilele de azi.

      Löschen
  6. ma faci sa rad..nu au fost luate *abuziv* ci pentru a clarifica disputele teologice existente in vremea aceea. vezi Tertulian. putin importa cine le a convocat (imparatii erau toti crestini) dar cu acordul episcopilor..cel mai impotant eretic (Nestorie) nu a fost *ars pe rug* (practica inchizitiei de data mai recenta) ci exilat..esti cam confuz..

    AntwortenLöschen