Donnerstag, 19. Oktober 2017

Rostul spovedaniei

   Spovedania este un ritual in unele culte religioase la crestini care consta in marturisirea pacatelor de catre penitent in prezenta unui unui preot. Despre spovedanie se spune si ca este o taina sfanta, o marturisire extrem de importanta pentru credincios, marturisire ce nu trebuie, sub nicio forma, dezvaluita de preotul duhovnic. Popii spun ca toate pacatele spovedite sunt iertate de dumnezeu prin intermediul lor, apoi, trebuie uitate si, mai ales, nerepetate, pentru ca de la o spovedanie la alta sa se vada o evolutie in plan spiritual.


    Acest cult al confesiunii de-a lungul timpului a fost de mai multe ori upgradat! La inceput, penitentii isi spuneau pacatele cu voce tare in fata obstii crestine, apoi urmau o perioada de post si incercare, iar la sfarsitul perioadei, episcopul le dadea dezlegarea, reintegrandu-i in biserica. In jurul anului 600 e.n. odata cu introducerea notiuni de iad (Teoriaevolutiei bibliei) au inceput sa se practice marturisirile nepublice, sa se scrie chear indreptare de spovedanie. (indreptar spovedanie actual aici - eu am crezut ca mor de ras)


Cateva pacate din ,,Lista de pacate''

- Am fumat. M-am drogat (fumatul si drogurile sunt sinucidere). Am vandut tigari si/sau droguri.
- Am vorbit cu mai multe intelesuri.
- Am inselat statul, depunand declaratii de venit false.
- Daca mi-au venit in gand pacate, m-am indulcit gandindu-ma la ele, in loc sa le alung imediat.
- Nu mi-a fost gandul la slujba. M-am uitat ce fac altii, cu ce sunt imbracati.
- M-am ametit la cap cu bauturi alcoolice. M-am imbatat. Am si varsat dupa aceea.
- N-am pastrat curatie cu sotul (sotia): miercuri, vineri, sambata, duminica, luni; in cele 4 posturi de peste an; in timpul sarcinii si al ciclului lunar
- Am facut pacatul onaniei ca sa nu fac copii, adica: am folosit prezervativ sau am varsat samanta afara ca barbat, iar ca femeie am folosit diafragma.
- M-am impreunat cu sotul (sotia) de mai multe ori in 24 de ore.
- Am ganduri de desfranare cu persoane de sex opus sau de acelasi sex. Cand imi
vin aceste ganduri, nu le departez, ci ma indulcesc cu ele, desi n-as vrea sa fac
pacatul.
- Am pipait alt trup pentru a simti si provoca placeri de desfrau.
- M-am culcat cu femeia mea dupa ce am divortat de ea.
- Am facut pacatul malahiei singur(a) (adica atunci cand o persoana isi provoaca placere singura, masturbare). Acest pacat se numeste curvia cu diavolul.
- Am facut pacatul gomoriei (prostii cu gura, sex oral).
- Am preacurvit cu animale, pasari (zoofilie), cu copii (pedofilie)
- Am privit filme, poze cu prostii. Am in casa poze, statui cu prostii.
- Am privit cu placere cum se impreunau animalele.
..........................................................................................................

    De la inceputul inceputului omenirii si pana astazi sunt niste reguli universal valabile si oamenii sunt inca condusi de aceleasi instincte primare. Informatia a fost tot timpul factorul cel mai important in jocul puterii si cine o detinea, detinea si controlul. Totul era bazat pe psihologie, pe manipularea tuturor sentimentelor umane, de la bucurie la tristete, de la indoiala la vina si cel mai important manipularea prin frica. De aici a venit si ideea geniala a bisericii de a folosi cultul confesiunii in favoarea lor astfel incat cele mai ascunse secrete al omului le erau dezvaluite datorita credintei in iertare, secrete pe care le foloseau apoi impotriva celor care le revelau.

    Biserica neaga lucrul acesta si varianta oficiala este ca popa nu are voie sa divulge pacatele enumerate de penitent la spovedanie nici inainte autoritatilor, chiar daca ar fi expus sa-si piarda viata! Nici pentru scopuri considerate utile pentru penitent, popa nu trebuie sa comita acte de indiscretie. Daca preotul nu pastreaza secretul marturisirii, pedeapsa este extrem de aspra si poate merge pana la caterisire. Dar printr-o circulara a Patriarhiei, din anul 1956, care nu a fost abolita nici astazi, popii sunt obligati sa raporteze imediat ,,autoritatilor'' daca in cursul spovedaniei au fost mentionate subiecte de domeniul sigurantei statului, crime, sau tradari de stat. Unde este taina?

    Biserica a catalogat internetul si calculatorul ca unelte ale diavolului dar tot cu aceleasi unelte incearca sa isi mareasca influenta. Mai nou au aparut pagini unde se pot ierta pacatele on-line. Pacatele pot fi marturisite din tastatura, iar credinciosii primesc raspunsurile asteptate, dar si canoanele, din partea lui popa-blogger. Pentru cei care simt, totusi, nevoia unei legaturi face-to-face, popii virtuali au inventat spovedania la webcam... un alt fel de videochat. A aparut aplicatia pentru marturisirea pacatelor pentru smartphone si tableta. Daca ai gresit cu ceva, bifeazi intr-o lista de pacate ce ai gresit si apesi butonul trimite si gata esti iertat si poti sa o iei de la inceput cu pacatuitu'. Cu ajutorul tehnologiei se iarta de 10x10³ mai multe pacate ca inainte.
   Oricine poate vedea (daca ar vrea) ca popi fac orice pentru bani: ,,sfintesc'' bordelurile, masinile, armele ... cam orice se poate sfinti. Popi nu au nici o autoritate morala, daramite spirituala pentru a ierta ceva in numele altcuiva. Spovedania nu are efect iar oamenii sunt declarati „iertati” de catre popi, dar ei continua in general acelasi mod de viata ,,pacatuind'' mai departe. Nu exista o cainta autentica si o schimbare a vietii, ci canoane cu pedepse fara rost si fara rod iar popi traiesc in lux si nepasare ma departe! Toti cei care se duc la spovedanie fac un ritual fara rost, si care nu duce la o viata sfanta, ci la sustinerea inselaciunii, dandu-le oamenilor o amagire si o siguranta falsa!
Kommentare:

  1. serios? daca vrei sa duci o viata "sfanta" o duci cu sau fara spovedanie dar pt atei s-a inventat "psihologul" caruia ii impartasesti cele mai intime secrete (cu plata) iar el iti recomanda o laba , pornhub, viagra, xanax si alte chestii care imi scapa acum..

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Buna ziua. Daca e sa socotesti cati bani dai la popii care iti alimenteaza mai departe psihoza spunandu-ti ca ai fost ales, iti dai seama ca un psiholog e mult mai ieftin si el chear iti da un ajutor profesional si te aduce cu picioarele inapoi pe pe pamant.

      Löschen