Donnerstag, 12. November 2015

Minunile minunate !

    Minunile, in sens biblic, sunt lucrari, fapte, in care omul ,,vede‘‘ interventia speciala a lui (dumne)Zeu.

Ioan 9(6-7) ... a scuipat jos si a facut tina din scuipat, si a uns cu tina ochii orbului. Si i-a zis : Mergi de te spala in scaldatoarea Siloamului (care se talcuieste: trimis). Deci s-a dus si s-a spalat si a venit vazand.

    Unul dintre primele cazuri cunoscute de recapatare a vederii este cel al unui barbat care la varsta de 50 de ani a suferit o operatie de cataracta si si-a recuperat vazul. La putin timp dupa asta, si-a dorit sa nu fi facut-o.
Oamenilor orbi, care si-au dobandit vederea, li se cere sa inlocuiasca un sistem senzorial familiar si de incredere care ii ghideaza prin lume cu unul necunoscut care nu face nimic altceva decat sa-i deruteze. Cateodata, efortul asimilarii este prea mare. Pentru ca cineva sa vada un obiect, este necesar ca ochiul sa-l repereze, dar si creierul trebuie sa-l recunoasca. Acest proces necesita atat exercitiu, cat si o anumita abilitate fizica a creierului. Acesti oameni orbi care si-au dobandit vederea nu au abilitatea de a intelege ceea ce vad – ei vad un obiect patratos cu un cerc maro deasupra si cu o bucla intr-o parte, dar nu inteleg ca privesc, de fapt, o ceasca de cafea. Exista doar forme. Distanta spatiala este adesea problema principala de care se lovesc acestia. Un barbat a vazut cum oamenii care se indepartau de el se micsorau in mod inexplicabil. Un altul practica recunoasterea spatiala mergand pe un camp si aruncandu-si gheata cat de departe putea. Isi intindea mana ca sa o prinda si, daca nu ajungea la ea, facea un pas in fata inainte sa incerce din nou.

Ioan 11(42-44).Eu stiam ca intotdeauna Ma asculti, dar pentru multimea care sta imprejur am zis, ca sa creada ca Tu M-ai trimis.Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul ...

      Sunt foarte multe cazuri in care a fost confundata moartea clinica cu moartea naturala. Din cauza ca la o temperatura scazuta, nevoia de oxigen a celulelor nervoase este mult diminuata, mortii se trezeau cel mai des cand erau scosi de la morga. Au fost cazuri, cand in timpul slujbei de inmormantare, sa sculat mortul si a cerut o cana de apa.
     Timp de mii de ani, moartea era privita ca un ultim moment, acela in care inima inceta sa mai bata. Nimeni nu putea face nimic dincolo de acea ultima secunda. In ultimi ani insa, medicii au inceput sa foloseasca metode de resuscitare cardiopulmonara, prin compresie toracica si respiratie artificiala. Moartea nu mai este un moment, ci un proces treptat, care afecteaza diferit celulele organismului. Se poate vorbi  de o resuscitare de la cateva ore dupa ce inima sa oprit.
     Faptul ca oameni aflati in moarte clinica relateaza diverse fenomene, ca desprinderea de trup, vizualizarea unor imagini sau diverse alte perceptii, se poate explica prin activitatea centrilor corticali, care ramane prezenta in toata perioada intervalului de resuscitare.

Marcu 2(11-12) Zic tie: Scoala-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta Si s-a sculat indata si, luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor, incat erau toti uimiti ...

    Oamenii care nu au umblat niciodata inainte trebuie sa invete sa mearga. Chiar si cei care au umblat inainte, dar au suferit accidentari grave, adesea trebuie sa invete din nou sa mearga. Procesul necesita timp. Refacerea fortei musculare a membrelor, refacerea mobilitatii articulare pentru glezne, genunchi si apoi pentru sold ... etc

Marcu 7 (34-35) Si privind la cer, a suspinat si a zis lui: Effatta! ceea ce inseamna: Deschide-te! Si urechile lui s-au deschis, iar legatura limbii lui indata s-a dezlegat, si vorbea bine.

    Limbajul este o forma de activitate specific umana,care consta in folosirea cuvintelor in procesul de comunicare si gandire. Recuperarea auditiv-verbala a adultului deficient de auz are o marcanta nota individuala in functie de varsta. In absenta stimulilor sonori, a modelelor auditive isi formeaza un limbaj mimico-gestual care va reprezenta o frana in insusirea limbajului. El nu este constient de cum suna un cuvant, nemaivorbind de propria lui voce. In cazul oamenilor cu deficienta de auz este imposibila vorbirea articulata, ei mai mult ganguresc. Un adult care si-s recuperat auzul are nevoie de o initiere in lumea sunetelor. Cel mai imortant aspect in procesul de recuperare il reprezinta corzile vocale care din cauza ca nu au fost folosite sau partial folosite isi pierd din elasticitate facand imposibil pronuntarea corecta a unor litere.

     Numeroase fapte extraordinare si inexplicabile continua sa fie observate de stiinta si astazi dar notiunea de ,,minune‘‘ nu poate tine de un concept stiintific. In realitate, lucru cert este ca nici un eveniment, oricat de minunat si inexplicabil ar fi, nu poate sa facă „evidenta” existenta unui (dumne)Zeu. Nimeni nu cunoaste toate legile naturii de acea in ,,vocabularul‘‘ stiintei exista si ,,nu stiu‘‘.  

2 Kommentare:

  1. Câte minuni face Dumnezeu în fiecare zi pentru noi! Minuni pe care nu le vedem niciodată, de care nici măcar nu ne dăm seama! De câte ori, în viaţa noastră, el ne-a scos în mod surprinzător din dificultăţi, ne-a vindecat de frici şi de nelinişti, ne-a ajutat în momentele dificile, ne-a făcut să ieşim nevătămaţi din atâtea pericole, ne-a asistat în necazurile zilnice, ne-a dat ceea ce ne era necesar la momentul potrivit, ne-a dăruit compania anumitor persoane! Noi nu le percepem deloc: suntem orbi, pentru că ni se par prea „naturale”. Aşteptăm întotdeauna celelalte minuni. Cele inexplicabile, cele împotriva naturii si, din cauza obişnuinţei de a nu şti să privim cu credinţă şi să descoperim câte lucruri neobişnuit de bune ni se întâmplă în timpul zilei graţie faptului că Dumnezeu a fost mereu alături de noi.

    AntwortenLöschen