Mittwoch, 24. Mai 2017

Mistere Misterioase

Biblia contine multe mistere misterioase care au ramas nedezlegate pana in zilele noastre. Cel putin 17 carti lipsesc din versiunea moderna si nu se stie nimic despre ce s-a petrecut cu acestea. In unele capitole din biblie se fac referiri la scrieri care lipsesc. Spre exemplu, in Cronici 29, sunt mentionate „scrierile despre profetul Nathan si Gad“ si detalii despre domnia regelui David. Dar incercand sa cautam aceste capitole in biblie, nu vom gasi nimic. La fel este si cu Cartea Razboaielor, care ar contine un ciclu de poeme. Nimeni nu stie ce s-a petrecut cu aceste scrieri. La un moment dat in istorie, ele au fost pierdute sau cineva a decis sa le scoata din biblie.

Aici sunt cateva intrebari mai importante la care biserica crestina nici nu se sinchiseste macar sa ne lumineze, ba chear mai mult, incearca sa ne bage mai mult in ceata.

Unde este Gradina Edenului?
Unii oameni cred ca Gradina Edenului a existat in realitate, dar majoritatea teologilor considera ca povestea este doar strict simbolica. Totusi, biblia ne da anumite indicii despre locul unde s-ar fi gasit, ceea ce i-a determinat pe multi sa incerce sa o descopere. Exista ipoteze care plaseaza Edenul la izvoarele raurilor Tigru si Eufrat, in Irak, in Africa sau in Golful Persic. Locul unde s-a aflat Gradina Edenului ramane, insa, si astazi un mister.

Unde sunt situate Sodoma si Gomora ?
Pentru pacatele locuitorilor lor, orasele Sodoma si Gomora au fost distruse „de pucioasa si focul venite de la domnul din cer“. In crestinism si iudaism, numele acestor orase au devenit sinonime cu pacatul, iar distrugerea lor, cu o manifestare proverbiala a maniei lui dumnezeu. Existenta istorica a Sodomei si a Gomorei, constituie inca un subiect de disputa intre arheologi. Biblia indica faptul ca acestea erau situate in apropierea Marii Moarte. Posibile locuri sunt siturile descoperite de Walter Rast (profesor in biologie la Texas State University) si Thomas Schaub in 1973, incluzand si Bab edh-Dhra, care a fost identificat de arheologul Paul Lapp. Alte asezari posibile ar fi Numeira, es-Safi, Feifeh si Khanazir.

Ce s-a petrecut cu triburile pierdute?
Cele „Zece triburi pierdute ale lui Israel“ se refera la vechile triburi care au disparut la sfarsitul Epocii de Bronz, dupa ce Regatul lui Israel a fost distrus, robit, iar evreii au fost trimisi in exil. Acesta este un subiect care se bazeaza partial pe fapte istorice autentice si documente si partial pe traditia religioasa. Au existat anumite teorii bizare despre cine ar putea fi descendentii acestor triburi pierdute. Unele se refera la irlandezi, nativii americani, britanici, japonezi si chinezi.

Unde se afla Arca lui Noe?
Cel putin din vremea lui Eusebiu (275-339 d.Hr.) si pana astazi, cautarea ramasitelor Arcei lui Noe a constituit un lucru fascinant pentru crestini, evrei si musulmani. Multi considera ca locul in care s-ar afla Arca lui Noe ar fi muntele Ararat din Turcia. Desi in geneza se mentioneaza ca Arca ar fi ajuns la Urartu, un vechi imperiu din estul Turciei, nu exista nicio dovada care sa indice existenta unui potop urias care sa fi afectat vreodata aceasta zona.

In ce an sa nascut Jesus?
Cele mai multe evenimente care sunt descrise de evanghelii nu sunt legate de o data exacta, iar nasterea lui Jesus nu face exceptie. In evanghelia dupa Luca se spune ca Jesus s-a nascut in timpul domniei lui Irod, cand a avut loc primul recensamant. Ceea ce este imposibil, din datele istorice cunoscute pana azi. Desi Quirinius a efectuat un recensamant in jurul anilor 6-7 e.n., acesta nu se suprapune cu domnia lui Irod. La momentul acestui recensamant, Irod murise de aproape un deceniu. Ceea ce inseamna ca cele doua indicii despre nasterea lui Jesus se contrazic reciproc.

Ce a facur Jesus pana la 30 de ani?
Viata nimanui nu a fost atat de analizata asa cum a fost cea a lui Jesus. Aproape fiecare moment al existentei lui a fost interpretat de catre oamenii de stiinta. Cu toate acestea, raman goluri uriase in cunostintele noastre despre ce a facut Jesus de la varsta de 12 pana la 30 de ani. Nu se cunoaste cu certitudine ce a facut el in timpul adolescentei si in primii ani din tinerete. Lipsa de informatii despre aceasta perioada din viata lui Jesus a facut sa apara sute de carti pe aceasta tema, toate avansand diverse ipoteze.

Care este locul exact al crucificarii lui Jesus?
Noul Testament  apreciaza Crucificarea lui Jesus drept evenimentul cel mai important din istoria omenirii. Dar unde a avut loc acest eveniment remarcabil? Nu se stie exact! Biblia spune ca Rastignirea a avut loc pe Golgota, unul dintre dealurile din afara Ierusalimului. Este unul dintre foarte putinele detalii din cele patru Evanghelii care coincid. Invatatii contemporani considera ca Golgota ar putea fi zona denumita astazi „Gordon’s Calvary“, ce a fost descoperita de britanicul Charles Gordon in apropiere de Ierusalim, la sfarsitul secolului al XIX.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen