Montag, 3. Juli 2017

Ura de dupa ... carti !

Este induiosator sa vezi cum oameni, altfel foarte inteligenti, fac volute logice absolut stupefiante incercand sa salveze biblia sau coranul. Adevarul este ca, luate integral, atat biblia cat si coranul sunt profund imorale si incompatibile cu o societate moderna. Atrocitatile descrise acolo nu sunt deloc exceptii, ele sunt regula, iar daca ne referim la traditia bisericii sau la traditia islamica, violenta este definitorie. Exista, pana la violenta fizica, o formă psihologica de violenta care o incurajeaza pe cea dintai: violenta urii.

    Crestinismul a trecut in ultimii patru sute de ani printr-un proces de laicizare. In momentul de fata, majoritatea credinciosilor crestini nu au citit biblia si se raporteaza la cateva maxime benevolente. Crestinismul este o religie domesticita, cel putin deocamdata. Publicul se adapa de la cateva pasaje pacifiste in care se spune ca totul trebuie sa fie bine si sa ne iubim unii pe altii si sa nu facem rau si alte lucruri similare. De obicei se citeaza cateva fraze care se potrivesc cu valorile contemporane si restul de o mie... ignorate ca nu se potrivesc. Cele 10 prunci sunt reduse la doua sau trei! Restul sunt voit ignorate. De ce oare? ,,Sa nu ravnesti la femeia altuia‘‘! Oare pentru ca, implicit, priveste femeia ca fiind a cuiva? Sau pe cea cu ,,Sa nu ai alti dumnezei in afara de mine‘‘. E intoleranta cu alte religii? Sau, poate tratamentul pe care dumnezeu l-a rezervat celor ,,nealesi‘‘ (sa-i omorati si femeile sa le luati sclave) nu este pe placul nostru? Vechiul testament considera sclavia ceva normal. Este plin de robi si roabe pe acolo. Vrajitoarele trebuie omorate… Daca citim doar ce ne place… Dar! Sa ne mutam la noul testament. Aici lucrurile stau ceva mai bine. Mai trecusera vreo sase – sapte sute de ani, oamenii s-au mai civilizat. Cand crestinii au ajuns in Africa au fost socati sa vada ca triburile de acolo practicau canibalismul. Normal sa fie socati, crestinii nu sunt canibali, nu? Doar ritualic, in fiecare duminica cand se delecteaza cu sangele si carnea lui Jessus, condamnat de tata-su sa fie mancat vesnic de credinciosi… Nu a gasit alta solutie, ce sa facem. Da, stiu, habotnicii imi vor spune ca nu inteleg eu metafora. Nu e nicio metafora, intrebati un preot, este miracolul transubstantierii pe care il face orice preot la liturghie. Atunci nu inteleg semnificatia. Sigur ca nu. Cum nici voi nu intelegeti triburile canibale din Africa. Credeti ca ele nu au justificari inalte? La gasit justificari specia noastra este mare maestra.

    Islamul nu este in aceeasi situatie. El nu a trecut printr-un proces de laicizare. Pana acum cativa zeci de ani societatea islamica era suprema. Nimeni nu s-ar fi gandit sa se opuna. In momentul de fata, acea societate a fost destructurata in mai putin de un secol, proces care a durat de cel putin cinci ori mai mult la crestini. Evident ca oamenii din acea societate destructurata in care unele valori au fost indepartate, alte valori au fost implantate se simt dezradacinati si nu mai stiu pe ce lume sunt. Printre ei se pot regasi si jihadistii cei mai sinistri si persoane inteligente care s-au adaptat la valorile lumii contemporane. Dar, in medie, societatea este destructurata si plina de indivizi dezorientati si violenti. Componenta violenta a islamului contemporan este mai mult decat evidenta.

    Fundamentalismul religios este o realitate prezenta in toate religiile. O explicatie psihologica a succesului sau este ca fundamentalistii ofera de multe ori o naratiune mai seducatoare si accesibila decat teologii oficiali. De pilda, naratiunea reductionista a crestinismului sau islamului poate fi reformulata in cateva cuvinte: datoria adevaratului credincios este sa faca voia lui dumnezeu si sa ii urasca necredinciosi. Oricine altcineva care crede in mod diferit in divinitate este un eretic al carui suflet ar trebui salvat chiar si prin constrangere si executie.

2 Kommentare:

  1. Odata cunoscuta revelatia Dumnezeiasca, Biblia vine doar cu o completare logica pentru ratiunea omului, pentru ca acesta sa-l primeasca complet pe Dumnezeu. Ratiunea, insotita doar de ratiune si atat, da gres. Scurtcircuiteaza, cade, staruie, reinventeaza sisteme, pe baza carora judeca, poate da si rezultate pro si contra. De acea nu conteaza nivelul de inteligenta, ci conteaza puterea cu care credem. Biblia este Cartea cea mai prost inteleasa din cauza unora ca tine, care fara nici o baza teologica fac anumite afirmatii si interpreteaza literal anumite pasaje care au valoare doar simbolica.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Buna ziua si tie domnule. Odata cunoscuta revelatia dumnezeiasca ... bla bla bla. O argumentatie intre doua persoane presupune acceptarea acelorasi premise. Tu pleci de la premisa ca dumnezo’ s-a relevat. Cum eu nu sunt de acord cu premisa ta, tot ce urmeaza dupa ,, dumnezo’ s-a relevat’’ pentru mine este nul, zero, nada, invalid etc. In rest comentariul tau e apa de ploaie.

      Löschen