Samstag, 24. März 2018

O maimuta poate sa scrie biblia!


    Universul si tot ce contine el, nu a aparut asa deodata, brusc, el a urmat un proces complex de formare in mai multe etape care a condus si la aparitia vietii. Dupa fiecare etapa, formatiunile ordonate (fie ele nuclee, atomi, molecule, etc) nu au fost distruse ca sa o ia de la capat cu un nou big-bang de la stadiul initial ci au fost mai mult niste fenomene ciclice. Afirmatia din titlu este strans legata de teoria gresita a creationistilor care incearca sa respinga aparitia naturala a vietii. Ei calculeaza probabilitatea de aparitie spontana a unei molecule sau a unei celule complexe, dintr-o data. Metafora lor suna de obicei cam asa: daca trece o tornada printr-un depozit de fier vechi, care e probabilitatea sa apara spontan un Boeing 747? Analogia e gresita pentru ca presupune aparitia directa a ceva complex, sarind peste formele simple.  Ca raspuns al creationistilor a aparut in ,,blogosfera‘‘ de ceva vreme o metafora nastrujnica care suna cam asa: ,,O maimuta poate scrie biblia prin apasarea haotica pe tastele unei masini de scris‘‘ Teoria a fost demonstrata, infirmata, iar demostrata si iar infirmata! Mai jos o sa incerc si eu sa demonstrez teoria intr-un mod cat mai simplu posibil.

    Cam cat este probabilitatea, ca aruncand de 100 de ori o moneda, aceasta sa cada de fiecare data cu banul in sus? Este o posibilitate mica, dar nenula. Dar cat este probabilitatea ca moneda sa cada exact de 50 de ori cu banul in sus? S-ar putea crede ca e o probabilitate mare, dar de fapt nu este decit de vreo 8%. Aproape totul se poate calcula si chear exista formule pentru a calcula asa ceva. Cu cat numarul de incercari este mai mare cu atat probabilitatea este mai mare.

    Mintea omului lucreaza greu cu numere foarte mari sau foarte mici. De aceea sa facem calcule mai intai cu numere mici, de exemplu o tastatura cu numai 3 taste si un cuvant cu 5 litere. Calculati de cite maimute sau de cite repetari ale experimentului ar fi nevoie pentru ca cel putin o maimuta sa nimereasca textul cu o probabilitate de 0,5. Pentru acest exemplu usor mie mi-a iesit ca e nevoie de 168 de maimute sau 168 de repetari. La o tastatura normala si la dimensiunea adevarata a bibliei este nevoie de mult mai multe maimute, dar nu de o infinitate.

    Sa ne intorcem la maimuta noastra la care ii dam acum o tastatura cu 30 de taste. Probabilitatea de a apasa pe o tasta este de 1/30. Frecventa de aparitie a unei taste se va grupa in jurul valorii de 1/30 (3,33%) in cazul unor serii de incercari suficient de numeroase. La un numar de 100.000 de tastari (cate litere ar avea o carte destuld e groasa), frecventele de aparitie a literelor ar fi de 3,33% per total. Daca luam fiecare foaie separat, fregventa literelor poate sa varieze de la 0,1% pana la 12%. Deci este posibil sa si gasim cuvinte inteligibile de la prima serie de 100.000 de tastari. Probabilitatea ca maimuta noastra sa bata biblia este foarte mica, dar nenula. Evident, aceeasi probabilitate este ca maimutele sa bata orice alt text dat, de aceeasi lungime ca si biblia. Daca am accepta si un text cu cate o greseala ici-colo atunci probabilitatea de a-l nimeri e inca si mai mare. Teoretic avand destul timp si destule maimute este posibil. Poate ca avem nevoie de un miliard de ani, dupa care apare si combinatia dorita sau poate ca maimutele au noroc si combinatia apare in prima saptamana.

4 Kommentare:

  1. E o aberatie sa afirmi ca o maimuta poate scrie Biblia. E o aberatie sa spui ca o maimuta poate scrie ceva. Se poate calcula, e adevarat, dar ai de lucrat cu niste numere astronomice iar rezultatul … si mai … si nu prea mai are sens sa vorbim. Am mai auzit pe Dicovery afirmatia asta cu maimute care trebuiau sa scrie ceva de Shakespeare, iar moderatorul prezenta ironic niste calcule. Nu este posibil ca o maimuta sa nimereasca apasand haotic pe taste o opera a vreunui scriitor sa nu mai borbim de biblie.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Nu are absolut nicio relevanta ca tie iti pare ca aberez sau ca nu e posibil! Conform teoriei probabilitatilor se poate calcula probabilitatea cu care, prin incercari succesive, se poate obtine un text ordonat din apasarea haotica a tastelor unei tastaturi. Eu nu te oblig sa crezi, eu te invit sa incerci sa demonstrezi ca probabilitatea este 0. In matematica, sa sti, se poate lucra destul de usor si cu numerele ,,astronomice’’!

      Löschen
  2. pai tocmai ca universul a aparut brusc (ca prin "magie") tu contrazici teoria "big bang"..dar din ce a aparut, ce a determinat "explozia primordiala" ce a fost inainte de "nastere" si in ce s a extins ramane o problema nerezolvata. ateii cred in ceva ce nu poate fi dovedit pe probe. deci au o credinta irationala (exact acuza adusa credinciosilor teisti)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. In primul rand nu este o blasfemie sa contrazic teoria ,,big bang'' fiindca de aia este o teorie, dar nu stiu unde ai vazut tu contradictia. In al doilea rand ateii nu cred in nimic fara dovezi si nu se bat cu pumnul in piept ca detin adevarul adevarat. In al treilea rand nu poti vorbi de credinta la necredinciosi! Ateii au convingeri bazate pe argumene iar cand li se aduc alte argumente mai solide isi pot schimba convingerile.

      Löschen